Jednoduše - svíčková

30. prosince 2010 v 13:58 | Janinka |  Dobré jídlo
Vždycky, když se mluví o svíčkové, oči některých dam či pánů jdou v sloup: "aaach, tolik práce, tu moc často nevaříme, raději si ji dáme v restauraci nebo u maminky". A přitom svíčková není vůbec, tak složitá, jak se říká. Pryč jsou doby našich babiček, kdy se maso nakládalo na týden do nálevu a obracelo. Slíbila jsem, že napíšu recept, který jednoduchost jen dokáže. Zvládne ji určitě i začínající kuchařka - kuchař.

Suroviny:
1kg mrkve
1 celer velikosti tenisového míčku
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
Ceres - nebo jiný tuk na opečení masa, který doma používáte
Sůl, cukr, zázvor mletý - nemusí být
½ l mléka
3lžíce hladké mouky (případně hotová jíška)
½ l smetany
citron
1kg hovězího - svíčkové nebo zadního, nebo vepřové kýty

Zeleninu očistíme a nakrájíme na vetší kousky.
V pekáčku na plotýnce rozpustíme tuk a maso pěkně ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Pak přisypeme zeleninu, posolíme, přidáme koření a podlijeme asi deci vody, přikryjeme druhým pekáčkem a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme a podléváme asi hodinu a půl až dvě hodiny až je maso měkké. Pak maso vyjmeme. Vyndáme koření. Ponorným mixérem v hlubší úzké nádobě postupně mixujeme zeleninu - trošku ředíme horkou vodou, aby vznikala hladká omáčka a lijeme do připraveného hrnce. Pak uvedeme do varu a přilijeme mléko s rozkvedlanou hladkou moukou a smetanu. Necháme provařit. Dochutíme solí, cukrem, špetkou zázvoru a pár kapkami citronu. Maso pokrájíme na plátky a vložíme do omáčky, aby se ještě prohřálo.
S knedlíkem se nevaříme, koupíme v supermarketu . Brusinky a šlehačku? Jak je libo ctěné chuti Vašich jazýčků.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak se dílo podařilo.



















 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 eva eva | 6. ledna 2011 v 13:03 | Reagovat

Vypadá božsky a já se musím přiznat, že jsem takový lempl, svíčková u nás naposledy byla z pytlíku. Budu se muset polepšit.
:-x

2 Janinka Janinka | Web | 6. ledna 2011 v 13:15 | Reagovat

Evi, před 14 dny ji vařil takhle můj manžel a byla výborná. A manželé mých kamarádek říkají: Miloši, kazíš nám reputaci!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama